RPA Developer

Programmer RPA
Programmer RPA

RPA Developer günümüzde robotik süreç otomasyonuna ilginin ve talebin artması ile birlikte önemli bir meslek haline gelmiş durumda. Robotik süreç otomasyonu özellikle iş alanında yoğun bir kullanıma dönüştüğünden bu sürecin sorunsuz işlemesi de gerekiyor. İşlemlerin sorunsuz yapılması ve doğru şekilde uygulanabilmesi için ise bu noktada devreye RPA Developer giriyor.

RPA Developer Nedir?

RPA Developer Nedir?
RPA Developer Nedir?

RPA Developer nedir sorusuna yanıt vermek için öncelikle robotik süreç otomasyonu hakkında bilgi vermek gerekiyor. Kısaca RPA olarak bilinen bu süreç yapay zeka AI ile yazılımları kullanarak çeşitli tekrarlanan görevlerin sorunsuz ve hızlı yerine getirilmesidir. Özellikle iş yaşamında çok büyük kolaylıklar sunar. Çok basit bir örnek vermek gerekirse; üretim bandında sistemin çalışması için örneğin sürekli bir düğmeye belirli aralıklar ile basılması gerekiyorsa normalde bu durumu bir çalışan yapacaktır. Ancak RPA sayesinde tıpkı çalışanın yaptığı gibi bu düğmeye belirtilmiş olan aralıklarla istenildiği kadar basılabilir. Bu ise iş verimliliğini sağladığı gibi aynı zamanda işletme maliyetlerinin de önemli ölçüde düşmesine yardımcı olur.

Sisteme tanımlanacak olan görev sorguları farklı algoritma ve hesaplamalar da içerebilmektedir. Kayıt ve işlemlerin yapılması RPA tarafından normalde o görevi yapan çalışanı taklit ederek uygulamaya girmekte ve devamında verilerin girişi, görevlerin hesaplanması ve çıkışı yapar.

Bu bakımdan da RPA önemli görevleri yerine getirmesine karşılık işleyebilmesi için geliştiriciye ihtiyaç duyar. Tam bu noktada ise RPA Developer devreye girer.

RPA Developer veya RPA Geliştiricisi nedir için verilecek yanıt iş akış süreçlerini oluşturan, uyumlu hale getiren ve iş akışını sürdüren altyapının kurgulanmasını sağlayan kişidir. Yapay zekaya uygun hale getirilecek olan işin teknik ihtiyaçlarını belirleyen, bu kısımları geliştiren ve bu akışların yönetimini de doğru şekilde yapan, aynı şekilde sistemin sorunsuz çalışması için gerekli testleri de yapan geliştiriciler RPA’nın çalışması için en önemli kişilerdir. Geliştiricinin kendisini sürekli yeni teknolojilere açık tutması, alanında bilgi sahibi olması ve öğrendiklerini belirli bir alanda uygulamaya dökmesi ise bu süreçte profesyonel hizmet vermesini sağlayacaktır.

RPA Developer Sorumlulukları Neler?

RPA Developer sorumlulukları görev tanımını belirlemekle kalmaz aynı zamanda kişinin neler yapması gerektiğini de ifade eder. Temel olarak bu sorumluluklar; iş sürecinin verimli hale gelmesi için kullanılacak yazılımla çalışan robotlar tasarlamak, bunları işe uygun hale getirmek ve uygulamaya almaktır. RPA sürecinin temelinde yatan verimliliği arttırmak ve zaman açısından da tasarruf elde etmek olduğundan hangi alanlarda RPA’ye ihtiyaç olduğunun saptanması da yine geliştiricinin görevleri arasındadır. Bunu başarıyla sağlayabilmek için özellikle sürekli fikir alışverişinde olmak, yeni iş kolları ve görev tanımları öğrenmek, tekrarlanan işlerin çoğunlukta olduğu yerlerde gözlemde bulunmak gibi eylemler geliştirme sürecinde yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Firmalar iş tanımlarında tekrarlayan süreçlere yönelik otomasyon talebinde bulunurlar. Bu talepler her zaman doğrudan firma tarafından gelmeyebilir ancak çözülmesi gereken bir sorun olarak öne çıkabilir. Geliştiriciler bu noktada otomasyon sürecinin işleyişine ne katıp ne katmayacağını hesaplayarak olası tüm senaryoları ortaya çıkarmalıdırlar. Şayet otomasyon süreciyle birlikte firmanın talepleri karşılanacak, daha iyi bir iş ortamı oluşacak ve verimlilik artacaksa bu durumda RPA süreci başlatılmalıdır. Buradaki tüm süreci ise RPA Geliştirici yöneteceğinden doğru kararlar almalı uygulama yöntemleri olarak da doğru sonuçları belirlemelidir.

Alanında Yetkin RPA Developer Geliştirici Nasıl Olunur?

Her alanda olduğu gibi RPA alanında özellikle son yıllarda yoğun bir talep söz konusu. Bu yüzden RPA Geliştirici olmak isteyenler için alanlarında yetkin olmaları ve rakiplerinden daha farklı, özgün ve uygulanabilir fikirler ortaya koymaları önemli. Bunu sağlamak için ise başarıya götürecek yolda özellikle bazı adımlara dikkat etmek gerekiyor;

  • Programlama dillerine yatkınlık; otomasyon sürecinde geliştirilecek olan RPA kodlar ile yapıldığından geliştiricinin de bu kodlara yatkın olması, hızlı şekilde uygulayabilmesi ve farklı dilleri bilmesi gerekir. RPA oluşturma için kullanılacak olan programların da yine bilinmesi gerekir. Gerek dil gerekse de programlar nezdinde ne kadar çok çeşitlilik söz konusu olursa üretilecek çözümler de o kadar gelişmiş olacaktır.
  • Planlama; RPA sisteminin nasıl istendiğini, tasarımının, geliştirilme aşamalarını ve uygulamalarının nasıl olacağını belirleyen süreç doğru şekilde yönetilmelidir. Bu durum hem yapılacak otomasyonun kolaylaşmasını sağlayacak hem de uygulanabilirliğini arttıracaktır.
  • Analitik beceriler; müşterilerin taleplerinin doğru anlaşılması RPA sürecinin en önemli kısmıdır. RPA en nihayetinde ortaya çıkan bir sorunu gidermek için uygulandığından müşterinin isteklerinin ne kadar seviyede RPA ile çözüme kavuşturulacağının açıklanması gerekir. Analitik becerilerin gelişmiş olması ise bu sorunların çözümü açısından önemli katkı sağlayacaktır.
  • Problemleri çözme becerisi; RPA sürecinde bir sorun bulunur ve bu sorunun çözümü için otomasyon yapılır. Sonrasında da yine işleyiş açısından sorunlar oluşabilir. Bu türden sorunların üstesinden gelinmesi ve olası sorunlara karşı da önlem alınması açısından problemlerin neler olduğunun anlaşılması ve sorunlara yönelik doğru çözümlerin geliştirilmesi gerekir.
  • İletişim; süreçte isteklerin doğru anlaşılması ve karşı tarafa da doğru şekilde aktarılması için iletişim dilinin doğru kurulması gerekir. RPA ile uygulanacak durumların net ifadesi, hangi durumların yapılamayacağı ve sistemin nasıl çalışarak neler sunacağı gibi noktalarında açık sözlü olmak müşteri memnuniyetinin doğru olarak algılanmasını sağlayacaktır.

Bunların yanında otomasyon sürecini ilgilendirecek yan etmenler konusunda da kişinin kendisini geliştirmesi yine önemli yararlar sağlayacaktır. Örneğin SQL’e olan yatkınlık projelerin doğru konumlandırılması için yarar gösterebilir.

 RPA Developer Maaşları

RPA Developer maaşları kişinin yetkinliği, alanındaki deneyimi, çözüm sunabildiği bilgiler gibi konulara bağlı olarak değişmektedir. Bu yüzden net maaşlardan bahsetmek çok olası değildir. Ancak iş fırsatlarının çok olması bu alanda kendisini geliştirenlerin iş bulmalarını kolaylaştırmaktadır.

Ortalama maaşlar yeni bir RPA Developer için 10 bin TL civarından başlamaktadır. Bunun yanında uzman olanlar için bu tutar 20 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Elbette bu fiyatlar bir yere bağlı olarak çalışıldığında geçerlidir. Geliştiricinin kendi çalışması yani kendi müşteri portföyünü oluşturması halinde daha yüksek tutarlar kazanması da olasıdır.

RPA Developer farklı alanlarda da çalışmayı sağlar. Bu alanlar;

  • Process Analyst (Süreç Analisti)
  • Process Designer (Süreç Tasarımcısı)
  • Project Manager (Proje Yöneticisi)
  • Solution Designer (Çözüm Tasarımcısı)
  • Business Analyst (İş Analisti)
  • Automation Architect (Otomasyon Mimarı) şeklinde sıralanabilir.

RPA Nasıl Öğrenilir?

RPA Developer olmak için teknik bilgilere sahip olunmalıdır. Bu yüzden de eğitim sürecinde temel bilgileri öğrenerek sonrasında geliştiricinin kendi çabasına göre gelişme söz konusudur. Bu alana yönelik üniversitelerde yeni yeni ilgili bölümler kurulsa da tüm yazılım alanında olduğu gibi dışarıdan öğrenmek mümkündür. Bunun için RPA Developer Certification UIpath Academy gibi belgelere sahip olmak hem yeterlilik hem de iş bulma açısından önemli yararlar sağlayacaktır. UIPath, özellikle RPA konusunda yetkinlik kazanmak isteyenlere sunduğu eğitimler ile birlikte bu alanda başarılı bir geliştirici olmayı sağlayabilir. Elbette RPA alanındaki pek çok bilgi İngilizce olduğundan geliştiricinin İngilizcesinin de iyi olması gerekir. RPA tek bir seferde öğrenilecek bir alan da değildir. Bunun için geliştiricinin sürekli olarak öğrenmesi ve eğitimlere katılması kendisini alanında yetkin kılacaktır. RPA sertifika ve eğitimleri hakkında ilerleyen süreçlerde ayrı bir yazı yayınlayacağım.

Kaynaklar

1- FreeLencarMap

Samed Önder – RPA Developer

Kategori:

Etiketler: